Адреса:

Омладинска 3
19350 Књажевац, Србија

Контакт телефон:

Телефон/факс: 019/3731-324
Секретар: 019/3732-606

Историјат школе

У нашој малој Венецији 1973. године родила се једна основна школа, Основна школа број два, како је било њено прво, привремено име… Основана је решењем СО Књажевац од 30.06.1972. године. Прва седница Савета школе одржана је 28. августа 1973. године, а свечано отварање школске зграде уприличено је 10. октобра исте године на Дан ослобођења Књажевца. Свечаност је отворио председник Савета школе.

Школа из 1973. године

На месту адаптиране и обновљене школске зграде некада је радила Средња грађевинска техничка школа. У то време основан је и Збор радних људи као самоуправни орган. На седници од 22. децембра 1973. године одлучено је да школа добије ново име ”Тимочки партизани”, по Тимочко-заглавском партизанском одреду, који се храбро супротставио непријатељу у току Другог светског рата.

Школске 1973/1974. године, октобра месеца, на основу одлуке СО Књажевац, директора школе и Збора радника, осмогодишња школа “Вук Караџић” у Подвису са подручним одељењем у Васиљу укинута је и припојена Основној школи “Тимочки партизани”.

Те 1974. на збору радника одлучено је да се за Дан школе узме 9. мај, Дан победе над фашизмом. Исте године је завршен нови, двоспратни део школе, двориште је ограђено оградом, а урађена су и игралишта за мале спортове.

Велики број ученика укључује се у спортске секције и ваннаставне активности. Школски живот постаје богатији и занимљивији…

У току ове школске године почиње да излази школски часопис “Свитања”, и то неколико пута годишње, а јубиларни за Дан школе. Та традиција се, у нешто измењеном облику, наставила све до данашњих дана.

Године 1976. Просветни савет СР Србије доноси правилник о заједничком плану образовно-васпитног рада у основним школама.

Тих 80-их година број ђака се нагло повећава. То свакако иде у прилог школи, али се у исто време поставља и питање простора. Тај проблем решен је адаптирањем неких школских просторија за потребе наставе. Осим тога, ученици млађих разреда користе кабинете старијих.

На основу одлуке збора радних љиди постављено је девет учитеља у матичној школи и исто толико у подручним одељењима. Доста се урадило и на плану стручног усавршавања запослених.

Осамдесетих година, пионирски одред добио је име Стефан Ђорђевић-Новак, по народном хероју из нашег краја. Осим тога, школа убрзо адаптацијом атријума добија нову, модерну трпезарију, зубну ординацију, ђачку кухињу и добро опремљену библиотеку.

Почетак 90-их година у знаку је пораста броја деце и све теже материјалне ситуације у земљи. Школске 1992/93. ОШ ,,Тимочки партизани” похађа 1470 ученика, што је највећи број забележен у историји школе.

Због актуелне ситуације у земљи, трошкови школе пребацују се на терет општине. Опремање школе новим наставним средствима није баш на задовољавајућем нивоу. Постојећа наставна средства се, колико је могуће, одржавају заједничким напором ученика и наставника, а набављају се само најнеопходнија.

Одлуком СО Књажевац од 24.08.1993. формирана је 3. основна школа, због чега је драстично смањен број деце у школи ,,Тимочки партизани”.

Одлуком Министарства просвете и спорта од 2003.године, на свој тридесети рођендан, наша школа добија ново име- „Вук Караџић“, по великану наше културе и књижевности. У наредним годинама, један за другим нижу се успеси наших ученика.

У квизу“ Кроз врата знања до путовања“ екипа „Кобре“, заједно са својом учитељицом долази до финала, осваја прво место и одлази на наградно путовање у Вашингтон. Мали хор наше школе заузима прво место на републичком такмичењу у Вршцу. На међународном такмичењу из енглеског језика „Hippo“ освајамо златну и сребрну медаљу.

Тих година, било је доста успеха и у екипним спортовима, тачније у кошарци.

Кошаркашка екипа, коју су чинили ученици наше школе, на челу са својим тренерима освојила је златно одличје на Државном првенству.

Године које следе испуњене су успесима на бројним општинским, окружним, републичким такмичењима, конкурсима, у спорту, уметности и ваннаставним активностима…

Школа је у новије време добила ново рухо, нову фасаду, уређен ентеријер, школско двориште, савремена наставна средства. Доста пажње поклоњено је стручном усавршавању запослених.

Један познати писац је рекао да човек само срцем добро види….Ми се, као ђаци ове школе, трудимо да у сваку научену лекцију, у сваки предмет, унесемо доста пажње, топлине и љубави…


Важни линкови
Електронски дневник

Због што објективнијег и ефикаснијег вођења евиденције о образовно-васпитном раду ученика, од 2019. године уведен је електронски дневник. 

ПОШТАНСКО САНДУЧЕ
Актуелни пројекти