Адреса:

Омладинска 3
19350 Књажевац, Србија

Контакт телефон:

Телефон/факс: 019/3731-324
Секретар: 019/3732-606

Вести

НАШИ “ШВАЈЦАРЦИ” ОДРЖАЛИ FOLLOW- UP САСТАНАК СА РОДИТЕЉИМА

25Након реализације обавезног дела својих акционих планова, наших 20 “Швајцараца”, ученика који су од 29.3.-12. 4. 2017. године провели на интеркултуралној размени у Швајцарској, одржали су 25. маја 2017. године последњи састанак, тзв. FOLLOW- UP састанак са родитељима, наставницима супервизорима, школским и локалним координаторима.

На овом састанку ученици су сумирали своје утиске након две недеље проведене у Дечјем селу Песталоци, али и презентовали акционе планове родитељима, како би их упознали са начином на који су пренели своја знања другим ученицима у својој школи и граду, што је један од основих циљева ове размене која се остварује у оквиру пројекта Образовање за права детета у нашој школи.

Ученици су заједно са својим супервизорима, узели активно учешће у припреми и реализацији овог састанка у свим његовим сегментима, где су још једном применили стечена знања и показали колико су оснажени овим искуством, тј. колико су унапредили неке од кључних животних вештина за 21. век, и то вештине комуникације, тимског рада, организације, предузимљивости, презентовања, предузимања иницијативе, итд.

На основу речи родитеља, али и субјективног осећаја ученика, образовна филозофија и концепт живота у Дечјем селу Песталоци, учинили су наше ученике одговорнијим, самопоузданијим и оптимистичнијим младим људима жељним да унесу позитивне и конструктивне промене у својој школи, локалној заједници, а и шире.

На крају овог састанка, ученици су изнели мноштво предлога и идеја како би могли да наставе са ширењем онога што су видели и научили у Швајцарској, а директорка, која је као школски координатор, била присутна овом састанку поручила је да су им њена врата отворена и да их чека са детаљним предлозима.

ФОТО ПРИЧА САСТАНКА

Након добродошлице од стране школског координатора и супервизора, Таша Милисављевић и Дуња Михајловић објасниле су правила игре за загревање, којом смо отпочели састанак.

02Ученици су се такмичили против родитеља у игри “Папир, камен, маказе” на азијски начин, заузимавши као група положаје самураја, старице или тигра. Сви су уживали, а након три рунде, победу су извојевали родитељи.
00 01

Након загревања, ученици и родитељи погледали су презентацију из Швајцарске која је пробудила мноштво емоција, смеха, али по коју сузу. А, потом су Деана Симић, Ива Милојевић,  Јана Михајловић и Вук Петровић позвали ученике да погледају унутар себе и на папирима у три боје напишу како је размена утицала на то да промене свој начин размишљања (плави папир), свој доживљај себе и околине (црвени папир) и своје понашање и поступке (зелени папир).1

Ученици су своје одговоре качили на три ужета, тако да су родитељи и сви остали могли да разгледају и стекну драгоцен увид у то како је ово искуство утицало на наше ученике.                                                       20

23

Родитељи су показали изузетно интересовање у овој активности и покушавали су да препознају одговоре своје деце.

Након тога, Никола Милијић је позвао родитеље да изнесу своје запажање о томе како је размена утицала на њихову децу, тј. које су промене уочили у протеклих месец дана. Међу мноштвом позитивних промена, родитељи су истакли да су ученици знатно зрелији, вреднији, самопоузданији и одговорнији.4

Потом су ученици известили о реализацији својих акционих планова, којима имају за циљ да пренесу своја знања и искуства даље на друге ученике у школи, граду и шире. Ова презентација се проширила у дискусију, где су говорили и о својим утисцима и запажањима током рада, као и о даљим плановима.

                                                 1617

 

1514

56

7 8

Напослетку, изабране вође сваке од четири  групе наше школе, симболично су упалили свеће које су добили у Песталоцију, као симбол тога да ће пламен њиховог знања наставити да гори, тј. да ће се ширити даље.

 10    913

С тим циљем, састанак се завршио низом идеја за даље активности и креирање позитивних промена у нашем окружењу које је подржала и директорка школе.

                                                            19

Последње вести

Традицијом у Европу 2021.

Манифестација “Традицијом у Европу” одржана је протеклог викенда, а на њој су учествовали и ученици наше школе. Неки од њих добили су лепе награде. Неда

Опширније...

Биби Сликовчица 2021.

Сарадња са Народном библиотеком ”’Његош” настављена је, па су надалеко знане радионице ”Чаробне полице Биби Сликовчице” добиле нове полазнике, чији су радови нашу Биби учинили

Опширније...

Електронски дневник

Због што објективнијег и ефикаснијег вођења евиденције о образовно-васпитном раду ученика, од 2019. године уведен је електронски дневник.