Адреса:

Омладинска 3
19350 Књажевац, Србија

Контакт телефон:

Телефон/факс: 019/3731-324
Секретар: 019/3732-606

Вести

Учесници пројекта DO2GET на размени у Португалији

Наша школа је од октобра 2022. године део Еразмус+ пројекта „Програм оснаживања постављањем и остваривањем циљева ради превенције осипања ученика из образовног система – DO2GET” који реализује у партнерству са Удружењем за промоцију језика и интеркултуралности „Лингва клуб“, Заводом за образовање Универзитета у Лисабону и школом „Agrupamento de Escolas General Serpa Pinto“  из места Цинфаес у Португалији.

У октобру прошле године били смо домаћини групи ученика и наставника португалске школе и нашој сарадници са Универзитета у Лисабону. Представили смо им како кроз пројекат DO2GET учимо да постављамо и остварујемо циљеве и искористили прилику да им покажемо наш град и школу.

Наша група је посетила школу у месту Цинфаес у Португалији од 25. до 29. марта. Првог дана упознали смо се са ученицима који су као и ми учесници пројекта DO2GET и они су нам на занимљив начин показали своју школу. Обишли смо спортске терене, ученички клуб и кантину, као и учионице за различите предмете.

Пројекат DO2GET нам помаже да остваримо своје циљеве и да напредујемо. Наставници -ментори из португалске школе су нам осмислили занимљив начин да се боље упознамо – играли смо игру „Две истине и лаж“, а након тога и „Речи које нас инспиришу“.

У Градској кући примио нас је председник општине Цинфаес и пожелео нам добродошлицу. На жалост, падала је киша, тако да смо овај градић видели углавном кроз прозор аутомобила или аутобуса.

Током боравка у Португалији били смо смештени у веома занимљивој старој кући која се зове Каса де Санта Барбара. То је стара властелинска кућа која сада служи за смештај гостију који посећују Цинфаес.

Оно што је у њој најзанимљивије је стари стилски намештај и велика дрвена врата, као и слике португалских племића које висе на зидовима. Први утисак је био по мало страшан, али смо се врло брзо навикли и лепо смо се дружили сваке вечери. Кућа је одлична за играње жмурки!

Трећег дана наши домаћини повели су нас на једно занимљиво путовање возом. За неке од нас ово је било први пут да путујемо возом и било је јако занимљиво гледати предивну природу.

Воз пролази поред реке Дуоро која је важна за овај крај јер се том реком превозило вино произведено у овом крају до града Порто и даље бродовима у друге земље. Како је то изгледало може се видети на осликаним керамичким плочицама које украшавају железничку станицу у градићу Пињао.

Из овог градића аутобусом смо отишли до једног забавног парка где смо ручали, а затим испробали зип лајн и гађање у мету луком и стрелом. Иако је било веома хладно и падала је киша, одлично смо се провели.

Последњег дана обишли смо фарму. На овој фарми посетиоци могу да виде разне домаће животиње, али и да науче како се меси њихов традиционални хлеб.

Поред кише и ветра који су нас свуда пратили, било је забавно јер смо се дружили и мазили животиње са фарме.

На крају смо пробали и хлеб са месом и кобасицама, а домаћини су нам поделили захвалнице и пригодне поклончиће. Дошло је време да се поздравимо са нашим друговима из Португалије јер смо за то поподне испланирали да обиђемо град Порто.

Поподне и вече провели смо у прелепом граду Порто. Стигли смо на железничку станицу која је позната по традиционалној декорацији на керамичким плочицама и наставили да шетамо улицама старог дела града до реке Дуоро. Успут смо застали да направимо пар фотографија.

Обале реке су уређене као шеталиште са много ресторана, а на самој реци видели смо чамце каквим су некада превозили вино. Пажњу нам је привукао високи мост и одлучили смо да се попнемо до њега и пређемо на супротну страну. И поред јаког ветра, успели смо да направимо неколико лепих фотографија. Када је пао мрак, искористили прилику да купимо сувенире  и пробамо  чувени францесино.

Када отпутујемо негде треба пробати храну из тог краја. Првог дана ручак и вечеру имали смо у школској кантини. Деца у Португалији проводе већи део дана у школи, па имају паузу за ручак у школи. Неком се ова храна допада више, неком мање, а сви смо се обрадовали DO2GET торти коју су нам послужили.

Пет дана је прошло врло брзо и дошло је време за лет назад. Већина нас је на овом путовању први пут летела авионом. Било је јако узбудљиво.

Лет из Београда до Порта трајао је скоро 4 сата, а најзанимљивије је било узлетање и слетање авиона.

Повратак је трајао мало краће, али смо осетили и мале турбуленције док смо пролазили кроз облаке. Поглед кроз прозор је био фантастичан, видели смо океан, врхове Алпа и неколико авиона са којима смо се мимоишли.

У Београду нас је дочекало лепо време и пожурили смо кући да поделимо утиске са овог лепог путовања.

Презентацију о размени у Португалији можете погледати овде.

Последње вести

Виктор трећи на Републичком такмичењу из математике ,,Мислиша”

Наш Виктор трећи на Републичком такмичењу из математике ,,Мислиша”Виктор Марковић, ученик 1/3 разреда освојио је трећу награду на Републичком финалу Математичког такмичења “Мислиша 2024” које

Опширније...

На Међународним ликовном конкурсу ,,Новогодишња прича” велики број награда и похвала за наше ученике

На Међународним ликовном конкурсу ,,Новогодишња прича” у организацији Народне библиотеке ,,Детко Петров” Димитовград, ученици школе ,,Вук Караџић” имали су највећи број награђених и похваљених радова,

Опширније...

Електронски дневник

Због што објективнијег и ефикаснијег вођења евиденције о образовно-васпитном раду ученика, од 2019. године уведен је електронски дневник.