Адреса:

Омладинска 3
19350 Књажевац, Србија

Контакт телефон:

Телефон/факс: 019/3731-324
Секретар: 019/3732-606

Вести

Дан матерњег језика

У понедељак, 21.фебруара 2022.године у Основној школи ,,Вук Караџић“ обележен је Међународни дан матерњег језика. На часовима Српског језика и књижевности у свим одељењима старијих разреда кроз различите радионице, презентације, путем вршњачког учења, говорили смо о значају нашег језика за културу и писменост, као и о начинима његовог очувања. Часове су реализовали ученици уз помоћ својих наставника српског језика: Маје Војиновић, Мирјане Светозаревић и Јелене Станисављевић. Српски језик не спада у групу угрожених језика, али се у протекле две деценије доста ”искварио” употребом великог броја позајмљеница које су резултат прекомерне употребе различитих друштвених мрежа. Свесни смо да се без страних речи у нашем језику не може, али их треба употребљавати са мером и са знањем, дакле, не по сваку цену. Важно је правилно говорити и писати на свом језику, читати књижевна дела, употребљавати ,,домаће“ речи уместо позајмљеница, сачувати радије сваку реч свог језика, а не ,,присвојити“ туђу… Сложили смо се да речи Душана Радовића могу бити порука за будућност свима нама: ,,Волимо српски језик свакога дана по мало. Српски језик нема никога другог осим нас.”

Последње вести

Традицијом у Европу 2023

Протеклог викенда, у хали ОШ “Д.Т. Каплар” одржана је 19. по реду манифестација ,,Традицијом у Европу”,где је наша школа активно учествовала, као и сваке године.

Опширније...

Језиковање на Тимоку 2023

Ове године већ четврти пут наша школа одазвала се конкурсу Језиковање на Тимоку у организацији удружења Лингва клуб и остварила још запаженије резултате како у

Опширније...

Електронски дневник

Због што објективнијег и ефикаснијег вођења евиденције о образовно-васпитном раду ученика, од 2019. године уведен је електронски дневник.