Адреса:

Омладинска 3
19350 Књажевац, Србија

Контакт телефон:

Телефон/факс: 019/3731-324
Секретар: 019/3732-606

Вести

Реч директорке поводом Дечје недеље

Директорка школе,
Драгана Љубисављевић

Обавештавамо ученике да је ова недеља посвећена обележавању Дечје недеље.

Од свог првог одржавања 1934. године  Дечја недеља има за циљ да укаже на стварни положај детета и младих у друштву, да скрене пажњу на дете као носиоца права да одраста у што бољим условима, како у породици и локалној заједници тако и у друштву у целини. Обележавањем  Дечје недеље створиће се још квалитетнији услови за остваривање права детета на развој испуњен љубављу, разумевањем и поштовањем. 

Подсетимо се да су 1989. године Уједињене Нације усвојиле Конвенцију о правима деце и на тај начин брига о деци постаје не само обавеза породице и државе већ и међународна обавеза. Међу бројним правима извојили смо: право да будем дете до 18-те године, право да живим са својим родитељима, право да имам своје мишљење и да га искажем, право на информисање и партиципацију, право на лечење, право да будем заштићен од насиља, право да будем заштићен од дроге, право да будем заштићен од отмице, продаје и трговине децом… и на крају, право да знам која су моја права !

Ово су само нека права која су, нажалост, често угрожена, како у свету тако и код нас.  Један од великих проблема, са којим се суочава наша земља, јесте сиромаштво. Скоро једна трећина деце у Србији је, на различите начине , погођена сиромаштвом, а последице су: кршење права детета на живот, опстанак и развој, на образовање, на игру, на учешће и одлучивање што доводи до лошег здравственог стања деце  и  дискириминације на основу социјално-економског статуса. Зато Дечја недеља треба да нас подсети да су ова права међународно призната и да постоји начин да се она остваре.

Тражећи од других да поштују наша права,треба да настојимо да не угрожавамо туђа!

Говорећи о правима не смемо да заборавимо наше обавезе: да редовно похађамо наставу и извршавамо школске обавезе, да поштујемо школска правила, одлуке директора и осталих органа школе, да не ометамо извођење наставе, да поштујемо личност других ученика, настваника и осталих запослених у школи, да чувамо  имовину школе, чистоћу и естетски изглед школских просторија, да се старамо о очувању животне средине и да се понашамо у складу са правилима еколошке етике.

Овогодишња Дечја недеља носи назив: „ДЕТЕ ЈЕ ДЕТЕ ДА ГА ВОЛИТЕ И РАЗУМЕТЕ“ 

Молимо ученике да активно учествују у бројним активностима (спорт, глума, ликовно стваралаштво, радионице) које ће се свакодневно смењивати.

Завршна активност  овогодишње Дечје недеље је у петак, 8.10.2021. године када ће прваци постати чланови Дечјег савеза.          

Драги прваци добро дошли у Дечји савез!                                                                                                                                                                                                                                                                               

                      Директорка школе

                    Драгана Љубисављевић

Последње вести

Молитва под Миџором 2023

На овогодишњој манифестацији “Молитва под Миџором” групни ликовни радови наших ученика освојили су лепе награде. У категорији 1 (први и други разреди основних школа) одељење

Опширније...

ДПИОС- међународни ниво 2023

Стижу нам прелепе вести са Међународног нивоа такмичења истраживачких радова основаца, из научне дисциплине биологије- ДПИОС 2023, на коме су се такмичили ученици који су

Опширније...

Електронски дневник

Због што објективнијег и ефикаснијег вођења евиденције о образовно-васпитном раду ученика, од 2019. године уведен је електронски дневник.