Адреса:

Омладинска 3
19350 Књажевац, Србија

Контакт телефон:

Телефон/факс: 019/3731-324
Секретар: 019/3732-606

Саопштења

САВЕТИ ПЕДАГОГА

ПОДСЕТНИК ЗА РОДИТЕЉЕ

Поштовани родитељи,

Започели смо други месец борбе против пошасти која је завладала целом нашом планетом, „Ковида -19“, односно коронавируса. Имајући у виду да исход ове борбе, у великој мери, зависи од понашања сваког појединца, као и то да се организација наше свакодневице драстично мења у ситуацији ванредног стања, желимо да вас подсетимо на неке обавезе и активности којима ћемо заштитити себе и друге и осмислити живот  у условима нешто повећане социјалне изолације.

Издржали смо један месец, мање или више поштујући препоручене мере заштите, били смо углавном опрезни јер су нас на то упозоравали застрашујући призори и вести из других земаља, али како се те катаклизмичне сцене ипак нису десиле код нас, у опасности смо да се опустимо и да занемаримо препоруке стручњака, па  да они  наши, често коришћени закључци „кад није до сада, неће ни од сада“ и „неће баш мене“, могу да доведу до трагичних последица.

Због тога је важно следеће:

– поступајте по саветима надлежних стручњака, пре свега лекара, па и своју децу подсећајте на њихове обавезе и повећану одговорност за очување личне хигијене и хигијене простора у коме живите. При том је важно да знате да је оно што ви радите и кажете, пример и модел који ће ваша деца да усвоје пре него оно  што чују од других;

– организујте живот у кући уз међусобно уважавање ваших потреба, а то се може уз толеранцију, стрпљење, искреност и отвореност у разговорима без вике, пребацивања, вређања, омаловажавања и искључивости у  наметању сопствених захтева, жеља, потреба као најбитнијих („Кад чељад није бесна, ни кућа није тесна“, „Договор кућу гради а неслога је разграђује“); родитељски ауторитет  не зависи од јачине гласа или физичког кажњавања, већ од доследности у постављању захтева  и начина и количине испољеног уважавања личности детета;

– помозите деци у организацији њиховог времена, нарочито оног које је намењено настави на даљину. Треба да знате да ли ваше дете редовно прати ТВ часове, да ли је у редовној наставној комуникацији са учитељем и предметним наставницима, шта му представља тешкоћу у испуњавању постављених задатака, колико је самостално при испуњавању задатака, да ли има интересовања и потребе које не може да оствари наставом на даљину и

друго, што само ви можете да запазите. Помоћи ћете детету, не тако што ћете ви урадити школске задатке уместо њега, већ тако што ћете га мотивисати да ради редовно, да у договору са наставником, ради оно што може и ставити му до знања да није важно да буде боље од неког, већ да данас уради боље него јуче. Преписивање није сналажљивост, преписивање и присвајање резултата туђег рада су крађа и лаж!  („Дате човеку рибу-нахранили сте га за један дан; научите човека да лови рибу-нахранили сте га за цео живот“ је кинеска пословица која казује велику мудрост)

Како су непосредни социјални контакти редуковани, ваша деца потребу за дружењем остварују појачаном активношћу на друштвеним мрежама. Потребно је да имате увид како и са ким комуницирају на овај начин, јер су сада, можда у већој опасности да постану жртве различитих видова електронског насиља и сајбер предатора (трговина људима, педофили и др.)

– иако су почетни доживљаји страха, неизвесности, стрепње, бриге, па чак и панике, иза нас, још увек смо у ванредном стању, па су опрезност и повећана одговорност  и даље неопходни.

Садашња дешавања ће створити можда још неке проблеме, а очекујући их, бринемо за будућност своје породице, пре свега деце. Треба имати у виду да на проблеме треба гледати као на изазове, да не можемо увек да их решимо онако како нама у потпуности одговара, али да увек можемо да их решавамо најбоље што је могуће у датим околностима. Околности не можемо увек да бирамо, најчешће се дешавају независно од наше воље и наших жеља, али оно што сигурно можемо је да, у  приликама у којима се налазимо, бирамо најбоља могућа решења. Сада бирамо здравље, физичко и ментално!

               О свему што је од значаја за напредовање вашег детета у школи, можете се консултовати са одељењским старешином или психологом и педагогом.

Директорка школе

Драгана Љубисављевић

direktor.vuk@gmail.com

Психолог школе

Јасмина Милетић Стевановић

psiholog.vukk@gmail.com

Педагог школе

Маријана Хаскић

pedagog.vuk@gmail.com

Последње вести

Сребро за наше девојчице

Ученици и ученице IV/1 и IV/2 су са својим учитељима Владаном Ивановићем и Весном Ранчић учествовали у спортским такмичењима које је организовало Учитељско друштво Ниш

Опширније...

Четвртаци у ,,Црвеном крсту”

У просторијама и организацији ,,Црвеног крста” Књажевац, ученици четвртог разреда све три основне школе су одмерили своје знање из области рада ове организације и показали

Опширније...

Електронски дневник

Због што објективнијег и ефикаснијег вођења евиденције о образовно-васпитном раду ученика, од 2019. године уведен је електронски дневник.